Om Smiley:Days

Smiley:Days består af skræddersyede arrangementer til forskellige sjællandske asylcentre. Igennem årene har vi været på centrene Konge­lunden, Avnstrup, Gribskov, Sandholm, Auderød, Jægerspris og Vipperød. De sidste par år har vi desuden afholdt et weekendarrangement på Den Rytmiske Højskole i Vig for unge uledsagede asylansøgere.

Arrangementerne varierer fra center til center alt efter børnene/de unges alder og behov. Fokus er på at give deltagerne nogle glade og sjove dage med mulighed for at tilsidesætte hverdagens problemer for en stund. Børn og unge på centrene kan deltage i forskellige underholdende workshops, der udfordrer kreativiteten og lægger op til aktivitet og bevægelse. Amatørkunstnere fra lokale, kulturelle initiativer bliver inviteret til at optræde for og med asylcentrenes beboere.

Idéen til Smiley:Days opstod under valget i 2007, hvor der var utrolig meget snak omkring asyl, men ikke så meget handling. Bag projektet stod Line Borella, Stine Hoff og Maria Stevnbak Andersen, der følte en generel frustration over ikke at kunne gøre noget, for de børn og unge der sidder rundt omkring i Danmarks asylcentre, og de tog derfor initiativ til festivalen. I 2010 kom Ida Emborg, Hedvig Cecilie Andersen, Karina Lisberg og Janne Jørgensen til som projektledere og siden har der været flere andre frivillige på projektet, der idag ledes af Fie Reeder, Sally Rosendahl, Jesper Bjerring Ellegård, Helle Gransgaard, Veronika Fischer, Anna Søegren, Karina Skov Lisberg, og Janne Jørgensen.

Vi mener, at en tilbagevendende begivenhed som Smiley:Days er nødvendig, da asylbørn og unge asylansøgere først og fremmest skal behandles som, og have lov til at være, børn og unge – dernæst asylansøgere. Asylbørn og unge asylansøgere har generelt alt for meget tid til at sidde og tænke over deres stigmatiserende situation. Smiley:Days er et frirum, hvor asylbørn og unge har lov til at være ubekymrede og give sig hen til kreativitet og leg. Smiley:Days bringer ligeværdigt danske børn og unge sammen med asylbørn og unge, og Smiley:Days lader dem mødes gennem aktiviteter, som de alle kan relatere sig til; kunst, musik og bevægelse.

Vi deler alle visionen om at styrke mangfoldigheden og bidrage til større tolerance over for mennesker med anden etnisk oprindelse end dansk.

Foreningen Smiley:Days drives på frivillig basis, og festivalen er blevet afholdt en gang om året siden 2008.

Add Your Comment